×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
AŞÇILIK PROGRAMI ÖĞRENİM ÇIKTILARI
AŞÇILIK PROGRAMI ÖĞRENİM ÇIKTILARI

1. Turizm ve aşçılık mesleği hakkında temel kavramları, kuramları, ilkeleri ve yeni akımları temel düzeyde anlatır.

2. Mutfak planlaması, menü planlaması, pişirme yöntemleri, sunum ve servis çeşitleri, beslenme ilkeleri, gıda teknolojileri, gıdaların üretimi, yiyeceklerin servisi, malzeme tedarik ve stok uygulamaları gibi çeşitli konuları açıklar.

3. Türk ve dünya mutfaklarının kültürel yapısı, tarihi, pişirme ve kesim tekniklerini dikkate alarak buna uygun yemekler hazırlar.

4. İş süreçlerine uygun olarak ekibi organize ederek ekip halinde veya bağımsız olarak çalışabildiğini gösterir.

5. Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır, temizliğini ve bakımını yaparak korur.

6. Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım ( temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını ve temel ilk yardım yöntemlerini uygular.

7. Gıda güvenliği ve kalite güvencesi ile ilgili standartları uygular.

8. İş yoğunluğu, stres ve baskı altında işi ile ilgili kararları alarak oluşabilecek kriz sürecini yönetir.

9.  İngilizce dilinde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirler ile iletişim kurar.

10. Temel düzeyde bilgisayar yazılımları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

11. Sahip olduğu bilgiyi, temel beceriler düzeyinde, yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktararak konuklar ve işbirliği yaptığı kişilerle etkili iletişim kurar.

12. Gastronomi ve aşçılık ile ilgili temel gelişmeleri takip ederek sorunlara temel düzeyde çözüm önerisi geliştirir.

13. Aşçılık mesleği ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.

14. Yaşam boyu öğrenme bilinciyle, bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirir. Türkçeyi iyi kullanarak etkili iletişim kurar, Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılapları hakkında bilgi sahibi olur.

15. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar. ( yoksulluk, açlık, sağlıklı ve kaliteli yaşam, nitelikli eğitim, cinsiyet eşitliği, iklim eylemi, temiz su ve sanitasyon vb.)

16. Uygulama derslerinde, sektör uygulamalarında ve staj çalışmalarında edindiği teorik ve pratik bilgileri alanında uygular.