Kayserideki Üniversite Rektörleri Develi Seyrani Kampüsünde İftarda Buluştu

KAYÜ 2024 NİSAN AYI SENATO TOPLANTISINI SEYRANİ KAMPÜSÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

KAYU Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa'nın davetine teşrif eden, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, NNY Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu AGÜ Rektörü:Prof. Dr. Cengiz YILMAZ KAYÜ Senato üyeleri ile birlikte Develi Belediye Başkanı Adem Şengül Seyrani Eğitim Vakfı Başkanı M.Suat Köylüoğlu, Vakıf yöneticileri ve idari personel de katıldı. 3 Nisan günü, Seyrani Kampüsündeki tanıtım gezisi esnasında Rektör Karamustafa ve yetkililer tarafından heyet bilgilendirildi. İnceleme gezisi sonrasında, Seyrani Kampüsü Hüseyin Şahin MYO M.Suat Köylüoğlu Gastronomi Salonu’nun da Hayırsever M.Suat Köylüoğlu tarafından Aşçılık Programı akademisyenleri ve öğrencilerinin sunumları ile iftar yemeği ikram edildi. İftar sonrasında tüm misafirlere geleneksel dış kirası geleneğini yaşatmak amacıyla Berdiden yapılmış Berdi Gülü hediye edildi. Bu vesile ile Gelenekten geleceğe Kültürel mirasımız da yaşatılmaya çalışıldı. DİŞ KİRASI GELENEĞİ Diş kirasının kökeninin çok daha eskilere dayandığını bizlere göstermektedir 1017 – 1070 yıllarında Türkistan coğrafyasında yaşamış ve Kutadgu Bilig adlı meşhur bir eser vermiş olan Yusuf Has Hacip, eserinde “Hediye ver; gücün yeterse, ipekli kumaş ver; mümkün ise, diş kirası ver ki, gelenlerin ağzı kapansın.” diyerek Bu gelenekten bahsetmektedir. Ev sahiplerinin evlerine gelerek iftar yapan, zaman ayrına yol gelip yorulan açtığı orucu ile ev sahibinin sevap kazanmasını sağlayan misafirlere, sevaba vesile olurken “dişleri eskidiği” için iftar sonrasında keseler içinde ya para ya da bir hediye verilirdi. Bu verilen hediyeye de diş kirası denirdirdi. Bugün Davetlileriniz olarak bizlere zaman ayırdınız buralara kadar yoruldunuz maddi bir değeri ol masada bugünün anısına hatırasına küçük bir hediye hazırladık diyerek bütün misafirlere berdi gülü hediye edildi.

17 Nisan 2024 Çarşamba